Regressietesten moet, dat roepen velen en je vindt het ook overal en nergens terug als statement. Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik me afvraag of dat eigenlijk wel zo is. Waarom moet er eigenlijk een regressietest zijn? Om antwoord te krijgen op die vraag ben ik op zoek gegaan naar de argumenten die worden aangedragen waarom een regressietest (al dan niet geautomatiseerd) nodig is.
Veruit het meest gebruikte argument is: ´wij doen scrum, dus dan kan het niet anders. We kunnen niet elke 2 weken alles testen, dus moet er een geautomatiseerde regressietest zijn´.
Een ander veelgebruikt argument is: ´wij willen zeker weten dat bij de introductie van nieuwe features er geen bestaande functies stuk zijn gegaan´
Een ander argument is: ´dat doen we altijd´, of ´omdat het moet van manager X of Y´ of ´het staat in onze teststrategie´.
Dan is er ook nog: ´onze keten is zo complex, een wijziging in systeem A kan onbekende gevolgen hebben in systeem B of F of X´
Dit zijn echter allemaal argumenten die geen antwoord geven op het waarom. Waarom wil je nu eigenlijk precies een regressietest. Een regressietest is een middel dat een doel (risico) afdekt. Welk doel of risico is dat dan en is een regressietest wel het juiste middel voor dat doel of risico.
Daarom ben ik op zoek gegaan naar de echte doelen en risico´s.
Veel gebruikte definitie: met regressietesten wordt gecontroleerd of de niet aangepaste onderdelen van een applicatie nog steeds juist werken.
In bovenstaande werkwijze schuilt echter een groot probleem:
Hoe zinvol is het om steeds dezelfde testen opnieuw uit te voeren. Het antwoord daarop is simpel: dat is totaal niet zinvol. De kans om nieuwe problemen te ontdekken met testen die je eerder al hebt uitgevoerd is zo goed als nul. Daarmee is gelijk de waarde van die test bepaald, namelijk NUL. Verderop meer hierover.
De eerste vraag die je zou moeten stellen, als je toch al een regressietest hebt, is: hoe vaak vind ik nu precies problemen met die regressietest. Als het antwoord is: ´eigenlijk gaat het altijd goed´, dan heb je direct het antwoord op het nut van die regressietest. Als je echter wel veel issues vindt met het draaien van steeds dezelfde testen, dan heb je een heel ander en veel groter probleem. In die situatie heb je waarschijnlijk te maken met dubieuze kwaliteit code, niet zo goede ontwikkelaars of onder grote tijdsdruk ontstane software.
Er zijn eigenlijk maar 3 situaties waarin een regressietest niet nutteloos is, maar zelfs dan alleen als je er op de juiste manier mee omgaat.
Situatie 1: je software is zo bedrijf kritisch dat het niet juist werken ervan een onaanvaardbaar groot risico betekent voor het bedrijf. Hierbij moet dan wel precies duidelijk zijn wat dat risico dan is en voor welke delen van die software dat risico dan geldig is. Op die wijze kun je de regressietest beperken tot een absoluut minimum.
Wees hierin als tester zeer kritisch, het maken en onderhouden van een regressietest is kostbaar en gaat ten koste van de tijd die je hebt voor het vinden van nieuwe bugs.
Situatie 2: je ontwikkelaars zijn onervaren en maken regelmatig bestaande functies stuk. Een regressietest kan dan een middel zijn om sneller van je fouten te leren.
Als dit de situatie is, dan kan een tijdelijke regressietest een goed middel zijn om het team hierbij te helpen. Zorg ervoor dat als het doel bereikt is, je de regressietest ook werkelijk weggooit.
Situatie 3: je team staat onder tijdsdruk waardoor er veel fouten worden gemaakt. Een regressietest kan een middel zijn om dit aan te tonen. Waak er wel voor dat de uitkomsten dan ook worden gebruikt om bewust te worden hiervan en niet als middel om het team te beoordelen.
Ook voor deze situatie geldt dat het middel zo snel mogelijk weer moet worden afgebouwd.
In de bovenstaande situaties, is het zaak om je regressietest op een slimme manier op te zetten (en bij voorkeur dan ook geautomatiseerd):
De meeste regressietesten die we maken en uitvoeren zijn overbodig en overcompleet. In slechts een paar situaties is de regressietest, mits op de juiste wijze ingevuld, het juiste middel om een bepaald risico af te dekken.
Dus als zeker is dat een regressietest gerechtvaardigd is zorg dan dat de test zo klein mogelijk is, wees elke keer kritisch of er wellicht testcases weg kunnen in plaats van er steeds automatisch meer aan toe te voegen, en zorg tenslotte voor slimme testdata zodat er kans is dat de test van meer waarde is.
Ik wil dan ook alle testers oproepen om kritisch en sceptisch te zijn bij het ontwikkelen van regressietesten.
Patrick van Enkhuijzen | Directeur
[email protected]
0460-944990
Alain Bultink | Managing Director
[email protected]
06-15361077